De Sfantul Gheorghe

Stiu ca ziua de azi e prilej de sabatoare pentru multi si le urez si eu sa fie sanatosi si sa traiasca cu numele.

Azi e hramul bisericii Sf. Gheorghe din Constanta, unde eu si mama mergem de obicei. Stiu ca mama a fost azi la biserica si mi-as fi dorit mult sa pot sa fiu si eu cu ea.

Stiu ca, despre Sfantul Gheorghe, se spune ca este facator de biruinte, pentru ca el a invins balaurul si a biruit raul. Multe credinte populare si traditii sunt in acest articol.

Si in Anglia, Sfantul Gheorghe este foarte popular. Chiar daca nu e zi libera, sarbatoarea este mentionata in toate calendarele si este un prilej de bucurie. Crucea Sfantului Gheorghe este pe steagul Angliei.

Insa cea mai interesant este cum se sarbatoreste Sfantul Gheorghe in Catalunia. Abia azi am aflat. Se spune ca in trecut dragonul manca, la intamplare, un animal sau o persoana. Intr-un an, a fost randul unei printese care a fost salvata din ghearele dragonului de Sfantul Gheorghe (San Jordi). Legenda spune ca sangele dragonului s-a prefacut intr-un trandafor rosu pe care Sfantul Gheorghe i l-a oferit printesei. Si de atunci, aceasta zi e una in care barbatii ofera flori femeilor. Un fel de Sf Valentin de primavara 🙂rose

Se stie ca acest cult al Sfantului Gheorghe s-a raspandit in lume odata cu imaginea sa de cavaler. Dupa povestea cu sarbatoarea din Catalunia m-am gandit ca trandafirul oferit ar putea avea si o legatura cu Le Roman de la Rose din literatura medievala franceza.

2 gânduri despre „De Sfantul Gheorghe

Lasă un comentariu