Umilirea elevilor, meteahna veche a profesorilor romani

Am aflat, azi, ca invatatoarea de la o scoala din Cluj, care si-a batut joc de un elev la clasa intr-un mod cum greu iti poti imagina, va ramane la catedra. Singura sanctiune este scaderea salariului cu 15% in urmatoarele sase luni. Aceasta este decizia Consiliului de Administratie al scolii, care i-a nemultumit pe directorii scolii, determinandu-i sa demisioneze.

Cand a inceput scandalul, vorbeam cu o prietena si anticipam ca femeia nu va pati nimic. Asta pentru ca invatatoarea de la Scoala 10 din Bucuresti, protagonista unui scandal la inceputul anului trecut, a contestat tot decizia Consiliului de administratie prin care era data afara din scoala si acum preda fara probleme. Bun, ok, poate ca nu mai cere de la obraz ceasuri Tissot si se multumeste cu unul ceva mai ieftin. Insa totul a fost cam la fel. Singura diferenta este ca directorul scolii din Floreasca nu a demisionat. Macar cei de la Cluj au avut onoare!

Ceea ce vroiam sa subliniez este ca umilirea elevilor de catre profesori dateaza din vremuri indepartate. Invatatoarea mea de la Scoala 28 din Constanta facea la fel. De la modul in care incepea orele prin strigarea catalogului de parca era un apel intr-o cazarma pana la felul cum incheia ora dictand tema pentru acasa. A naibii tema asta, niciodata nu o scria pe tabla si daca ratai vreun punct, erai mustruluit aprig.

Nu vreau sa credeti ca am avut eu niste intamplari neplacute cu ea si acum o arat cu degetul. Nu, spun asta bazandu-ma pe fapte cat se poate de reale. Am avut un coleg cu un usor handicap, iar ea radea de el cot la cot cu ceilalti copii.Sau am avut, la un moment dat, un coleg rom de care isi batea joc in fata clasei spunandu-i sa se spele. Isi batea joc de copii chiar si in fata parintilor. La un moment dat, mi-am uitat acuarelele si pensulele acasa si tata mi le-a adus ca sa le am la ora de desen. Cand a auzit invatatoarea cine e si pentru ce a venit, a spus in fata colegilor, de fata cu tata: „Aaa, da! Raluca e o cascata, de aia si-a uitat rechizitele”. Din pacate, tata nu a avut nicio reactie! Nu mai zic de note date preferential sau de roluri la serbari atribuite dupa cum veneau parintii cu cadouri la scoala.

As vrea, totusi, sa ii multumesc fostei mele invatatoare ca m-a invatat sa scriu, sa citesc si sa socotesc. Cam asta e menirea invatatorului. Singura mea multumire, si aici imi cer scuze ca dau dovada de rautate, este ca, dupa ani si ani, cand m-am intalnit cu ea, mi-a zis oarecum cu uimire si tristete ca tocmai colegii mei pe care ea ii considera foarte buni, niste talente inascute, nu prea au reusit in viata. Hmmmm….  Inutil sa spun acum ce as fi facut eu daca eram in locul tatalui meu, atunci. Cine ma cunoaste personal, isi poate imagina 🙂

Nu e singurul cadru didactic pe care l-am vazut ca isi umileste elevii. Au fost si altii care dupa ce faceau prezenta se uitau la finalul catalogului sa vada ce studii au parintii elevilor si unde lucreaza. Sau am avut o profesoara de fizica in liceu care venea la ore mirosind a alcool si tipa la noi ca nu stim fizica si nici nu ne place sa invatam, noi fiind la un liceu uman.

Sincer, mi-ar placea sa nu mai existe profi care sa isi umileasca elevii, fiindca asta lasa un gust tare amar. Mai ales copiilor care abia incep scoala. Deocamdata, fiul meu este abia in primul an de gradinita, in Anglia. Ceea ce apreciez mult aici este ca in fiecare zi, dar in fiecare zi, imi spune educatoarea de fata cu el ca a avut o zi minunata si ca a facut lucruri extraordinare. M-am intrebat si am intrebat-o si pe ea: e copilul meu asa minunat in fiecare zi? Mi-a spus ca da si ca asa trebuie incurajat, mai ales ca e la inceput, plus ca, asa, va avea incredere in fortele proprii. Aha, deci, aici, copiii sunt incurajati, mai ales la inceput, in timp ce, la noi, li se da in cap. Dar despre asta, pe larg, intr-o alta postare.

La final, as vrea sa amintesc de siteul educatiecudragoste.ro unde gasiti atat idei despre ce puteti mesteri alaturi de cei mici, dar si articole despre cum e clasa pregatitoare si mai ales curricula. Mie mi-a placut cel mai mult postarea despre 8 Martie. M-am regasit in tot ce a fost scris acolo.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Umilirea elevilor, meteahna veche a profesorilor romani&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s