Enjoying some fresh air la Moreton Morell

In timpul liber, britanicii nu stau in casa si nici nu se duc la mall. Lor le place sa petreaca cat mai mult timp in aer liber, sa se plimbe, sa calareasca, sa isi plimbe cainii, sa mearga la picnic sau la tot felul de evenimente in aer liber. Prefera sa stea la tara unde e liniste, aer curat si sunt aproape de animale, mai degraba decat sa stea la oras. Dar sa ne intelegem din capul locului, satele engleze au drumuri asfaltate, pajisti foarte bine intretinute, casele bine ingrijite si nu vezi carute cu cai pe marginea soselelor. Iti e mai mare dragul sa mergi intr-un sat din Anglia! Unele sunt adevarate muzee in care intri tacut, pasesti cu grija pe iarba taiata la dunga si pe care iti e mai mare dragul sa te asezi, vizitezi cateva obiective cum ar fi biserica sau vreo casa parohiala ce dateaza de cateva sute de ani, dar care arata de parca a fost renovata ieri.

arcasiponeipotcoave

Moreton Morell este un astfel de sat tipic englezesc: e liniste, multa, multa, multa verdeata iar casele arata super. Wikipedia spune ca satul este mentionat in cartile de istorie inca din secolul al XI-lea, in Domesday Book scrisa in anul 1086 in vremea lui William Cuceritorul. La finalul celui de al Doilea Razboi Mondial, aici se infiinteaza Institutul de Agricultura din regiunea Warwickshire. Astazi, aici, fiinteaza un colegiu unde se fac studii de agricultura, zootehnie, horticultura. In fiecare an, in luna mai, are loc o zi a usilor deschise cand cei interesati pot veni sa vada ce fac studentii de la acest colegiu. Demonstratii de dresaj de cai sau caini, de sarituri peste obstacole, de tuns oile sau expozitii de flori. Sunt targuri de lucruri hand made sau de prajituri facute in casa. Oamenii vin cu copiii si cu catelul si isi petrec toata ziua aici. E distractia favorita a britanicilor.

cainiserbare campeneascaorgaizatii caritabile UK

Colegiul are o suprafata de cateva hectare si cateva sute de animale: cai, oi, caini, pisici, gaini, reptile. Dotarile sunt exceptionale iar cine studiaza aici, are parte de un peisaj rural superb. Studentii de la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti ar fi invidiosi sa vada cate animale sunt aici.

Educatia in Marea Britanie se bazeaza mult pe partea practica iar la Moreton Morell College chiar ai ce observa si ce face. Centrul de terapie pentru cai este cea mai noua realizare a colegiului si a fost inaugurat anul trecut, in Aprilie, in prezenta Zarei Philips, nepoata Reginei. Daca in Romania, am vazut mai mult cai exploatati si batuti de proprietari, aici mi-a fost dat sa vad cum faceau hidroterapie unui cal, dar nu deschideau usa a ceea ce, in romaneste, numim grajd, dar care, in realitate, era super curat si ingrijit, de teama sa nu ii fie curent animalului.

terapie cu caihorse therapycal

Ingrijirea cailor este un domeniu de studiu de sine statator la acest colegiu, ceea ce nu e de mirare avand in vedere ca britanicii iubesc caii. Cat a fost iarna, nu am vazut niciunul, dar niciunul care sa stea la pascut fara a avea o patura speciala care sa il protejeze de frig. Hipismul este o adevarata industrie in aceasta tara, cu evenimente sportive in fiecare luna.

Ziua portilor deschise la Colegiul din Moreton Morell este un eveniment de marketing in care se promoveaza activitatea de la colegiu si cursurile ce se tin aici, se strang bani de la vizitatori pentru colegiu, caci intrarea costa 10 lire, dar se stang separat donatii pentru diferite proiecte ale colegiului cum ar fi noi vizuine pentru ratoni. La eveniment sunt invitate diverse fundatii care de ocupa de animale si care au parteneriate cu colegiul. Vizitatorii pot face donatii si pentru ele. De fapt, multe dintre dotarile institutiei de invatamant sunt facute cu bani din donatii. Scoala primara din sat este una renumita unde parintii se bat sa isi inscrie copiii si pentru asta dau chiar si cate 8.000 de lire fara a avea certitudinea ca odrasla va fi primita aici.

campcopii si animale ovidiu si catelul

Astazi a fost multa lume pe pajistile de la Colegiul din Moreton Morell, un loc posh cum il numesc englezii, pentru ca e chintesenta vietii din UK: natura, liniste, verdeata, aer curat, animale. Multi au venit pentru a enjoying some fresh air, activitatea preferata a britanicilor.

picnicsarituricatel

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s