Supunere-o carte ce mi-a placut

soumission-de-michel-houellebecqMa bucur ca am reusit sa citesc romanul lui Michel Houellebecq-Soumission! Cred ca am citit-o la momentul potrivit pe fundalul acestei crize a imigratilor in Europa.

In primul rand vreau sa spun ca sper sa nu se intample ceea ce Houellebecq imagineaza in roman, adica Franta sa se transforme intr-un stat islamic, caci Liberte, Egalite, Fraternite nu ar mai exista si nu ar mai exista nici cea de-a Cincea Republica. Nu, asa ceva imi e imposibil de conceput! Sorbona sa fie finantata de Arabia SAudita mi se pare de neconceput! Desi cine stie ce sponsorizari fac si acum…

La inceputul anului cand a fost atacata redactia Charlie Hebdo si s-a vorbit despre roman, am inceput sa imi doresc sa citesc. Din pacate, nu prea am timo si nici nu prea am starea necesara, insa va invit sa o cititi.

Cartea mi se pare admirabil scrisa. O parabola, un sceariu abonimabil despre cum alegerile sunt castigate de candidatul partidului Fratia Musulmana iar presedintele Frantei devine un musulman care transforma tara intr-un stat islamic. Insa pe langa asta, este prezentata ideea supunerii treptate in fata unor idei care, la inceput, par de neacceptat. Si asta mi se pare esenta cartii, pe langa niste fine remarci ale autorului legate de conditia femeii, familie, nivelul de educatie, media, servicii secrete sau profesorii universitari francezi.

Nu e intamplatoare vizita lui Francois acasa la fostul sau coleg de doctorat Deslandes care devenise inspector financiar. Portertul sotiei acestuia, Annelise,si intregul episod al cinei din casa acestora vorbeste despre conditia femeii de dinainte in opozitie cu cea de acum care nu mai are timp de gatit, despre cuplul traditional in opozitie cu cel modern.

Momentul de la final lul cartii cand Francois este deja un barbat convertit la islam, care acceppta sa i se caute sotii conform traditiei, acel moment cand isi aduce din nou aminte asa ca prin vis de Myriam, fosta sa iubita care emigrase in Israel, as spue ca este ultimul moment de luciditate inainte de „noaptea mintii”.

Am auzit multe voci care au spus ca pe noi, romanii, ne-a acaparat comunismul rapid si a reusit sa ne tina supusi atata timp pentru ca nu am avut curajul sa ne opunem. Acest roaman este dovada ca Franta ar putea fi supusa de o alta doctrina destul de usor. Si cred ca s-ar putea intampla si in alte tari.

Nota bene! Nu cred ca pentru a fi presedintele unei tari trebuei sa fii alb, crestin si sa ai copii. Ceea ce am vrut sa spun in cele de mai sus este ca nu imi pot imagina Franta fiind un stat islamic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s