UK, UE si Romania

UK

Principala stire a zilei pe plan extern este ca in Regatul Unit al Marii Britanii va avea loc pe 23 iunie un referendum cu privire la ramanearea sau nu a tarii in Uniunea Europeana.

Am urmarit indeaproape zilele astea la BBC informatiile despre negocierile de la Bruxelles. Din pacate, trebuie sa spun, despre tara noastra nu s-a spus mai nimic in zilele acestea. Era ca si cum noi nu contam in negocieri, ca si cum noi nu aveam nicio pozitie, nu spunem nimic. Asta in timp ce aproape in fiecare jurnal al BBC se spunea despre pozitia Poloniei, Ungariei, Slovaciei sau Sloveniei. Am vazut un fost ministru de Externe al Poloniei dar si pe consilierul presedintelui in materie de afaceri europene vorbind la BBC pe tema negocierilor, explicand de ce e mai bine ca UK sa ramana in UE sau de ce nu e cazul sa se puna atata accent pe tema beneficiilor pentru imigranti. Stiu ca David Cameron a fost de doua ori in Polonia sa convinga autoritatile sa ii sustina planul. La Bucuresti, a fost doar o data.

Am vazut corespondente de la Varsovia si de la Budapesta legate de situatia est europenilor care muncesc in UK. In tot acest timp, nu am vazut nicio referire la pozitia Romaniei sau a Bulgariei. Absolut nimic! Asta a fost cel mai dureros, sa vad ca noi nu contam, nu avem niciun cuvant de spus, nicio pozitie. Stam in coltul nostru si nu spunem nimic si speram nici sa nu fim intrebati.

Cand nu spui nimic cu privire la un subiect, nu existi. Astia am fost si suntem noi. Nu spunem nimic sa nu enervam pe cineva, nu avem initiative si, cand in sfarsit luam cuvantul, vorbim putim si intr-o limba de lemn si nu avem initiative indraznete de parca ne-ar fi frica sa spunem ceva. Mi-a placut acest articol despre prezenta presedintelui la Munchen la o conferinta pe teme de securitate unde Iohannis nu a spus nimic, nu a avut nicio initiativa si a vorbit intr-un panel alaturi de alti vorbitori cu rang mai mic decat al sau.

Revenind la UE, Romania nu a spus nimic inainte de negocieri, in schimb, presedintele a spus ca romanii nu au nimic de pierdut in urma acestui statut special acordat Marii Britanii.  Poate Klaus Iohannis nu a inteles, dar romanii din UK sunt afectati de aceasta decizie. Din nou, romanii dar si  cetatenii din Europa de Est au un statut de cetateni de mana  a doua in UE in urma acestei intelegeri. Mai multe, in acest articol foarte bun de la RFI.

Inteleg ca s-au facut concesii Londrei pentru a ramane in UE in aceasta perioada grea pentru Uniune. Cel mai tare ma doare ca noi, Romania, nu am spus nimic, vocea Romaniei nu s-a facut auzita. Din pacate, nu avem nicio initiativa notabila in plan european si nu avem nicio pozitie clara, raspicata si bine sustinuta in astfel de momente importante. Din punctul meu de vedere, asta ar insemna patriotismul. Sa fim in stare sa ne impunem la nivel european niste puncte de vedere, sa avem initiative, programe importante. Noi nu avem nimic si asta ma doare cel mai tare. Cand aud stiri despre europarlamentarii nostri care promoveaza mancarea romaneasca la Bruxelles in cate o serata, ma apuca nervii. Noi nu pentru promovarea mancarii i-am trimis acolo!

La noi nu s-a facut nimic pentru oameni decat in fata presiunilor din afara. De la copiii institutionalizati pana la tratamentul acordat de banci clientilor din Romania.  Mie imi e clar ca politicienii nostri isi urmaresc doar propriul interes, ceea ce e trist. Si totusi, am pretentii de la ei!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s